Monday, March 10, 2008

Seksi tuo, kirjastontäti vie

Blogini nimen voisi väliaikaisesti vaihtaa, olin pari kuukautta kotikomennuksella ns. gradua tehden. Ja ihme kyllä jopa tein sitä vähän. Pitääkin ehkä alkaa tilittämään tänne enemmän opiskeluhässäköistä. Kirjastobisnekseen liittyy opiskeluissani ainakin se huomio, että Amazon hakkaa kirjastolaitoksen kymmenen n0lla. Minun lähdekirjoistani ei oikeastaan mitään saa oman yliopistoni kirjastosta. Joudun tilaamaan ne joko Helsingin teologisen tiedekunnan kirjastosta tai sitten ulkomaisista kirjastoista. Yhden kirjan kaukolainaus Helsingistä maksaa 7 euroa kappale, ja myöhästymismaksut on järkyttäviä, euro per päivä per kirja. Koetin sellaistakin, että menen Helsinkiin junalla ja haen omalle kortille kirjoja. Ihan jees muuten, mutta sain vain muutaman kirjan lainaan.

Sitten tajusin katsoa Amazonin kautta kirjoja. Halvimmillaan olen saanut kirjan noin kuudella punnalla kotiin kannettuna. Ei tarvi lähteä mihinkään, voi netistä tilata ja tavara tulee kotiin, postipekka vaan puuskuttaa portaissa kun se kantaa kirjoja kolmanteen kerrokseen. Kaiken lisäksi saan kirjat omakseni, ne näyttävät todella hyvältä hyllyssä! Tätä näyttämisen tarvetta ei koskaan tule aliarvioida, kirjahyllyni ovat ensisijaisesti statusväline. Haluan osoittaa niiden avulla, miten sivistynyt ja syvällinen ihminen oikein olenkaan. Jos kirjoja vielä viitsii lukea, saa vielä toisenkin pätemismetodin omakseen, pääsee tykittämään keskustelufoorumeilla faktatietoa harhaoppisten kalloihin!



Kalloista ja tykittämisistä viimeisimpään kirjastokomennukseeni. Kuria ja järjestystä tulisi tykittää nuorten kansalaisten kalloihin, kuulin näet siellä todellisen kauhujutun. Viimeviikolla yhtenä iltana tietokoneille oli tullut pari jotain reilut 10 v poikaa. Ne olivat alkaneet katsella Pamelan kuvia netistä ja kommentoineet niitä äänekkäästi kaataen samalla hirveät määrät jotain limsaa lattialle. Sitten ne oli hakeneet ison ja paljon rohkeita kuvia sisältäneen seksioppaan ja raahanneet sen tiskille kommentoiden samalla, että "tää on ihan pornoo". Yhteiskunnallisen vastuunsa tuntevat kirjastontädit kuitenkin kieltäytyivät lainaamasta kirjaa näille kahdelle adhd-tapaukselle. Tästä sankarimme suuttuivat ja marssivat ulos, ja pian ulko-ovesta rupesikin tulemaan lumipalloa kirjastoon. Tässä viimeisin esimerkki siitä, miksi kirjastoihin tulisi asettaa nuorisonkarkoittimet! http://www.blogisti.com/kakara-karkoitin/
Mikä upea keksintö! Näin sitä markkinoidaan: "Kids Be Gone on tuonut markkinoille Mosquito nimisen, sykkivään korkea taajuksiseen ääneen perustuvan, nuorison karkotus laitteen. Äänen voi kuulla vain alle 25-vuotiaat nuoret. Laite aiheuttaa pahoinvointia ja päänsärkyä." Itse modaisin laitetta vielä niin, että se karkoittaisi vain 10-18 vuotiaat pojat. Alle 25 vuotiaiden hehkeiden neitosten karkoittaminen kirjastoista olisi nimittäin suuri sääli.

Pidättäydytäänpä vielä tällä pojat & seksioppaat osastolla. Tässä uutinen USA:sta: http://rawstory.com/news/2007/Library_sued_after_teen_boys_see_0427.html Eipä olisi hääviä olla tuolla töissä, haaste napsahtaa mitä oudoimmista syistä. Lueskelin lisäinfoa muualta, ja pojat oli väittäneett vanhemmilleen niin, että ne oli törmänneet kirjaan vahingossa jossain teknologiahyllyllä. Väite on äkkiseltään epäuskottava, mutta sitten rupesin miettimään meidän meininkiä, miten eriskummallisista paikoista seksioppaita löytyykään. Niitä selaillaan jossain nurkassa ja sitten dumpataan jonnekin hyllyn taa piiloon, ellei niitä sitten suoraan pöllitä. Seksioppaiden tulisikin olla mahdollisimman suuria, ettei niitä voisi tunkea takin alle! Tai sitten niiden tulisi olla niin tyhmiä, ettei teinit viitsi/tajua niitä pölliä. Esim. Astrologia ja erotiikka -teos pysyy hyllyssä, koska teinit ei osaa etsiä sitä! http://www.kirja-arvostelut.com/9518739528 Sitä lainaavat lähinnä new age -henkiset jo kypsempään ikään ehtineet naisihmiset.

Eipä luovuta seksiteemasta ihan vielä. City -lehden laajassa ammattitutkimuksessa, jossa siis kartoitettiin ihmisten mielikuvia eri ammattien harjoittajista, piirtyi kirjastontädeistä mielenkiintoinen kuva. Olemme pyyteettömiä, epäitsekkäitä ja konservatiivisia ihmisiä, joilla on korkein siveellinen moraali pappien jälkeen. Mikä tämän selittää? Nähdäkseni syy on se, että jatkuva seksioppaiden hyllytys ja niiden lainaaminen punasteleville teineille ja vähän höynäyhteille naisihmisille antaa kovin raadollisen kuvan ihmisen seksuaalisuudesta.

Tämä ei luonnollisesti tarkoita sitä, että me kirjastontädit oltaisiin jotenkin henkeviä tai että ylevät esoteeriset ideaalit hallitsisivat tajuntaamme. Saapuessani torstaiaamuna töihin parin kuukauden tauon jälkeen, kerrottiin minulle heti ensimmäisenä, että "kahvilla voi olla vielä kakkua eilisestä!" Tuossa lausahduksessa kiteytyy jotenkin erinomaisen hyvin kirjastontätien arvomaailma.

Labels: