Sunday, July 16, 2006

graduahdistus

Tapahtuipa päivänä eräänä, että innolla säädin jotain tiskin takana, en ollut edes palveluvuorossa, muuten vaan sekoilin siellä. Tiskillä oli pientä jonoa, ja virkailija valitti ajan kulumista asiakkaalle. Yht'äkkiä tuttu ääni koommentoi: "Ei tässä mitään, ei minulla kiirettä ole. Tuon kaita-ahonkin gradua olen odottanut vuosikausia". Kun nostin katseeni, siellä oli gradunohjaajani palveltavana.

Toteankin tässä nyt virallisena tiedotteena etäisille sukulaisille sekä kylänmiehille, että kyllä se kaita-ahon gradu joskus valmistuu, malttakaa vielä jokunen vuosi.

Kaikkea muutakin omituista on tapahtunut. Ehdottomasti oudoin oli seuraava episodi. Kirjastoon tuli kaksi nuorta tyttöä, hyvissä meikeissä ja tiukoissa farkuissa, jotain pre-pissiksiä ehken. Tytöt kihisi ja kikatti tietokoneella. Sitten ne tuli tiskille ja eriskummallinen dialogi alkoi

-Onko teillä sellaisia.... Kysy sä
-Eiku kysy sä
-Kysy sä
-En mä.. Kihihih
-Onko teillä ...hihihiiii hihiii kysy sä
-En mä kysy sä
-Jne
-Jne

Tätä vain jatkui ja jatkui, mä olin pihalla. Ajattelin heti, että mulla on sepalus auki tai viiliä parrassa tai jotain muuta outoa, jolle ne nauraa. Koetin kysyäkin, että mistä on kyse, mutta tytöt menikin seuraavalle tiskille. Siellä heitä palveli naispuolinen kirjastonhoitaja. Sama episodi toistui, tytöt ei saanut kysyttyä asiaansa, kunhan kikattivat ja tärisivät. Lopulta naispuolinen työkaverini laukaisi tilanteen sanomalla "annaku mä arvaan, luokka 59.3?"

Tytöt nyökkäsi ja työkaverini lähti näyttämään oikeaa hyllyä. Seuraavan tunnin tytöt sitten kihisi hyllyn ääressä orgasmioppaita, seksikirjoja ja terveystiedon kirjoja selaten. Tietenkään ne ei kehdannut lainata mitään, juoksivat vaan lopuksi äkkiä ulos. Tajusin episodin myötä, miten kirjastojen merkitys on kasvanut terveystiedon opetuksen vähentyessä. Outoa asiassa on lähinnä se, että miten tytöt ylipäätään edes yritti tulla kysymään (miespuoliselta) kirjastonhoitajalta. Jos olisin itse ollut vastaavassa tilanteessa, en olisi taatusti kehdannut vaan olisin itse hakenut ajan kanssa oikean hyllyn.

Täytyy välillä kehua asiakkaita ja niiden kärsivällisyyttä meidän harjoittelijoiden säätämisen kannsa. Kesä on ollut ihmeen vilkasta, ei ole paljon ehtinyt tiskissä netissä pyörimään. Yksikin tiivis puolituntinen sisälsi normaalin palautuksen ja lainauksen lisäksi seuraavat osiot: Yhdelle asiakkaalle oli varattu väärä kirja, ja hänelle piti sitten metsästää uusi varaus. Aikaa meni, mutta asiakas oli vaan iloinen, kun sai palvelua. Sitten soi puhelin ja asiakas valitti saaneensa muikkarin levystä, jonka oli jo palauttanut. Ja kuinka ollakaan, asiakas oli oikeassa, levy oli hyllyssä. Ei tullut huutoa, vaan asiakas oli vaan tyytyväinen, kun asia selvisi. Ja lopuksi yksi tyyppi tuli tuomaan uutta kirjaa 'kadottamansa' tilalle. Hän väitti, että oli palauttanut kirjan, ja olen kyllä taipuvainen uskomaan, että se on ihan mahdollista. No, piti sitten poistaa edellisen kirjan tiedot ja enhän minä tietenkään osannut, aikaa meni kun metsästin apua. Tämäkin asiakas oli kärsivällinen säätämistäni seuratessa. Eli kiitos vaan kaikille kivoille ihmisille, jotka ei huuda säälittävälle säätäjälle.

Toisaalta asiakkaita voi kyllä palvella liikaakin. Olin yhdessä sivukirjastossa päivän, ja siellä oli palvelua! Yksikin mummo vaan tuli kirjastoon ja iski muovipussin pöytään. Minun piti sitten itse purkaa pussin sisältö ja laittaa pussi valmiiksi lainaustiskille odottamaan. Pääkirjastossa asiakkaat sentään itse purkavat kassinsa.

Ja lopuksi pakolliset lapsimanailut. Yksi keijoannikki kiipesi taas vaihteeksi tiskille ja meinasi tulla suoraan syliin, kuola vaan valui suusta. Toivottavasti lapsi oli rokotettu ja muuten piikitetty. Onneksi äiti viime hetkellä kaappasi aarteensa kainaloonsa. Ja toinen tarina jota en onneksi itse todistanut. Yksi ilta kirjastoon oli tullut äärimmäisen äänekäs perhe, jossa kaikki huusi kaikille. Lapset juoksi kilpaa ja kiljuivat ja lopulta ne meni tietokoneille. Hommaan oli lopulta pakko puuttua, kun ne rupesi hakkaamaan näppäimistöjä.

Tuesday, July 04, 2006

ADHD

Liki kuukauden loma on ohi ja työt kirjastossa alkoivat maanantaina. Sunnuntai-iltana rupesi jännittämään. Yöllä näin pahaa painajaista. Olin joutunut opettajan sijaiseksi yläasteelle. Kaikki meni alusta alkaen pieleen, olin heti aamulla mennyt väärälle koululle. Ja sitä rataa meni koko uni. Aamulla heräsin hiestä märkänä ja ikionnellisena siitä, että olin lähdössä töihin kirjastoon, enkä kouluun.

Maanantai oli siltikin osillaan aika tyrni paukku, koko pitäjä tahtoi lainata kesälukemistoa. Palautustiskillä pinot kasvoivat korkeutta ja lainauksessa jonot pitenivät. Tuon ruljanssin jälkeen tämä päivä olikin varsin unelias, sitä suorastaan piristi kaksi välikohtausta. Joku onnellinen äiti tuli kirjastoonsa oman adhd-aarteensa kanssa. Aikansa kirjastossa kilpaa juostuaan lapsi tuli äitinsä kanssa tiskille, ja halusi osallistua lainaustapahtumaan. Äidin annettua lapselle kirjastokortin sedälle ojennettavaksi, työnsi tämä luomakunnan helmi kortin suuhunsa! Miten suloista. Revin sitten korttia lapsen suusta, olipa hääviä käsitellä limaista läpyskää.

Seuraavaksi sisään marssikin sitten isompi pesua äitinsä seurassa. Mölyävä lauma siirtyi lastenosastolle, mutta eipä aikaakaan, kun tiskin takaa kuului vienolla äänellä "missä täällä on barbapapoja". Eipä auttanut muu kuin lähteä barbapapoja metsästämään. Lapset ja äiti pääsivät kuittailemaan, kun amatöörimäisesti sekoitin Babarin ja Barbapapan keskenään (mitä kertookaan lastenkirjallisuuden tasosta noin typerät nimet). Pitkällisen etsimisen jälkeen barbapapat jäi löytymättä ja pääsin luikkimaanturvaan takaisin tiskin taakse. Mutta eipä aikaakaan, kun kaksi lapsosta kyllästyi kirjojen katseluun ja tuli jututtumaan kirjastontätejä. Onnistuin aluksi pakoilemaan tilannetta, mutta lopulta oli pakko repiä se teennäinen hymy naamalle ja alkaa vastailemaan.

Keskustelumme meni jotenkin näin:

Nuorempi Keijoannikki: "Miksi toi laatikko (epäselviä sanoja) ääntä, ja (epäselviä sanoja)
Minä: Nyt en kyllä aivan tajunnut....
Vanhempi Keijoannikki: Miksi täällä on näin paljon tietokoneita?
Minä: Koska ihmiset hakevat tietoa netistä
Vanhempi Keijoannikki: Miksi?
Minä: Tuota..., siksi koska he tarvitsevat tietoa, ja ja ...
Toinen kirjastontäti: Lisäksi ihmiset käyttävät sähköpostia
Vanhempi Keijoannikki: Miksi?
Minä: Siis mitä miksi??
Nuorempi Keijoannikki: Miksi (epäselviä sanoja, lisää epäselvää mutinaa ja jokellusta) setä (ja vielä lopuksi jotain todella epäselvää)
Minä: Anteeksi, mutta en todellakaan nyt tajunnut...

Tässä vaiheessa episodia sivusta onnellisesti hymyillen seurannut äiti päätti onneksi kutsua karitsaisensa luokseen ja lähteä kotiin.

Lopuksi tahdon herättää vakavaa keskustelua lasten ja nuorten sarjakuvaharrastuksen tilasta. Ennen vanhaan eli silloin kuin asuin helvetin perslävessä (siis ikaalisissa), oli kirjastoauton vierailu viikon kohokohta. Sarjakuvahyllyt notkuivat laadukkaita ranskalaisia taidesarjakuvia, joita polvenkorkuisesta eteenpäin luimme. Mutta nykyään Comesit pölyttyy hyllyssä, lapset lukee jotain säälittäviä mangasarjakuvia. Eikä edes mitään genrensä klassikoita, vaan ihan tusinatavaraa. Semmosesta roskasta jaksetaan raaputtaa jopa hankintapyyntöjä. Väitänkin, että moisen laaduttoman schaissen lukeminen ei annakaan eväitä paljon pitempien kirjallisten hengentuotteiden väsäämiseen.